Záchrana čápat u zámku ve Valči

V závěru minulého týdne zaměstnala záchrana čápat u zámku ve Valči na Třebíčsku nejen pracovníky záchranné Stanice Pavlov, ale také profesionální hasiče HZS Kraje Vysočina. Záchranná akce se udála okamžitě potom, co jsme zjistili, že u Valče se stala dopravní nehoda. Došlo k ní nešťastnou náhodou při vzletu čápa z loviště, které je hned vedle silnice, a čáp bohužel uhynul.

Místní věděli, že jde o čápa z komína na dohled od zámku, kde na něj čeká čápice a několik mláďat, proto kontaktovali naši záchrannou stanici a my jsme začali situaci okamžitě řešit. Jde totiž o to, že čápata vždy krmí táta čáp a čápice je zahřívá. Bez táty by tak neměla šanci přežít.

Stěhování do Stanice Pavlov

Nakonec přijeli na pomoc profesionální hasiči, kteří s naším kolegou Jiřím Kořínkem vystoupali plošinou až ke komínu a bezpečně vyzvedli čtyři sotva vylíhlá čápata a jedno vejce. Ve stanici je o ně náležitě postaráno, čápátko se vylíhlo v noci na neděli 23. května. Aktuálně se domlouváme s dobrovolníky – ornitology, kteří čápi po celé Vysočině kroužkují, že by vytipovali místa a podstrčili čápata ve vybraných hnízdech jiným čapím párům, aby je odchovali.

Celý článek zde klik